Posegi za ženske 2017-05-07T18:39:33+00:00

Zakaj povečanje prsi?

Za povečanje prsi se večinoma odločajo ženske, ki si želijo na ta način izboljšati videz in s tem svojo samopodobo. Običajno se jim zdijo njihove dojke premajhne ali pa si želijo popraviti razliko v velikosti med dojkama. Z leti se ženske prsi spreminjajo in izgubijo svojo obliko, čvrstost in elastičnost. Vzroki za to so nosečnost, dojenje, večja izguba teže, staranje in tudi geni. Poseg se opravi tudi v primeru rekonstrukcijskega posega po raku na dojki ali zaradi kakšnega drugega vzroka, ki povzroči spremembo v velikosti in oblike dojk.

Kakšen je poseg povečanja prsi?

To je poseg pri kateri povečamo dojke ali popravimo nesimetričnost le-teh. Navadno gre za vstavitev vsadka pod prsno tkivo ali prsno mišico za dojko. Vsadki so različnih oblik in velikosti. Narejeni so lahko iz naravnih telesnih tkiv ali iz sintetičnih materialov, kot je silikon (kohezivni gel) ali iz saline (slana voda). Vsadke iz naravnih tkiv uporabljamo navadno samo pri ženskah, ki se odločijo za rekonstrukcijo prsi, redko v lepotne namene. Obstaja mnogo oblik, velikosti in materialov prsnih vsadkov. Z našim kirurgom se boste pogovorili o tipu, ki je najprimernejši za vas.

KLIKNITE ZA VEČ INFORMACIJ

Zakaj dvig prsi?

Za dvig prsi se večinoma odločajo ženske katerih prsi so bile nekoč pokončne in čvrste, a so te lastnosti izgubile, kar negativno vpliva na žensko samozavest in samopodobo. S časom se ženske prsi spreminjajo: izgubijo obliko in čvrstost in elastičnost kože. Vzroki za to so nosečnost, dojenje, večja sprememba teže, staranje in tudi geni.

Kakšen je poseg dvig prsi?

Dvig prsi je poseg s katerim dvignemo in preoblikujemo dojke, ki so izgubile prvotno obliko. Primeren je tudi za mlajše ženske, ki si želijo popraviti nesimetrične dojke. Obstajajo različne tehnike posega. Katero uporabimo je odvisno od stopnje povešenosti. Pri dvigu prsi gre za odstranitev odvečne kože iz okolice areole (kolobar okoli prsne bradavice), s čimer napnemo kožo okoli dojke. Tako se dojka dvigne, dvignemo pa tudi bradavico in areolo. Nekatere ženske želijo istočasno še vstavitev vsadka, kar lahko prinese bolj zadovoljiv rezultat, predvsem za tiste, ki želijo večje, čvrstejše dojke.

KLIKNITE ZA VEČ INFORMACIJ

Zakaj pomanjšanje prsi?

Za pomanjšanje prsi se večinoma odločajo ženske, ki si želijo manjše prsi, lepšo obliko ter boljšo pozicijo prsi. Velikokrat ne gre le za estetski videz, ampak tudi za boljše počutje, saj imajo ženske pogosto razdraženo kožo, čutijo bolečine v križu ali vratu, ali imajo celo resnejše probleme, kot so skeletna deformacija in težave z dihanjem. Prevelike dojke lahko tudi otežujejo ali celo preprečujejo fizične aktivnosti. Ena od težav so tudi naramnice nedrčkov, ki se pod težo dojk zažrejo v kožo. Gre za poseg s katerim izboljšamo skladnost prsi z ostalim telesom tako, da odstranimo maščevje, odvečno prsno tkivo in kožo. Areolo (kolobar okoli prsne bradavice) lahko pomanjšamo in prestavimo. Nekatere posege pomanjšanja dojk opravimo skupaj z dvigom prsi.

Kakšen je poseg pomanjšanje prsi?

Namen posega pomanjšanja prsi je narediti manjše, lepše oblikovane prsi, ki so skladne z ostalim telesom in ne povzročajo zdravstvenih težav. Kožo, maščevje in žlezno tkivo odstranimo, da naredimo dojke manjše in lažje. Presenečeni boste, kako malo je treba odstraniti, da že čutite olajšanje. Ne samo, da so dojke manjše, tudi kolobar okoli bradavic je zmanjšan.

KLIKNITE ZA VEČ INFORMACIJ

Zakaj korekcija nosu?

Za estetski poseg na nosu (rinoplastika) se odločajo pacienti, ki si zaradi najrazličnejših vzrokov želijo preoblikovanje svojega nosu. S tem zelo priljubljenim posegom dosežemo veliko spremembo tako pri skladnosti, obliki in velikosti nosu ter celotnega obraza, kot tudi pri samozavesti posameznika. Pogosto se za ta poseg odločajo tudi zaradi zlomljenega nosu ali v primeru težav z dihanjem.

Kakšen poseg je korekcija nosu?

Pri posegu redukcijske rinplastike spremenimo tako kost kot hrustanec nosu in na ta način pomanjšamo nos. Pri augmentacijski rinoplastiki pa dodamo tkivo. Sprememba nastane z odstranitvijo kosti in hrustanca, odvzemanja tkiva drugje na telesu ali z vsajanjem sintetičnih materialov. Vse z namenom, da spremenimo obliko nosu. Esteske izboljšave vključujejo tudi sprememba vrška nosu ali nosnega grebena, ožanje ali spreminjanje nosnic.

KLIKNITE ZA VEČ INFORMACIJ

Zakaj liposukcija?

Za ta poseg se odločajo tako ženske kot moški, ki želijo lepše oblikovano telo na dokaj enostaven in varen kirurški način. Je precej nova in učinkovita oblika liposukcije, ki je postala izjemno priljubljena zaradi kombinacije varnosti in natančnosti. Rezultati posega so dolgotrajni.

Je eden najbolj priljubljenih lepotnih posegov, tako pri ženskah kot tudi pri moških. Gre za operativni lepotni poseg za zmanjšanje naslag maščevja, ki ne izginejo kljub dietam in fizični vadbi, dobesedno gre za odstranjevanje maščevja in preoblikovanje telesa. S kanilo vstopimo in izsesamo maščevje iz telesa.

Če razmišljate o liposukciji, je pomembno, da imate realna pričakovanja. Čeprav lahko dosežemo dramatične učinke, pa ni nujno, da so takojšnji ali tako očitni, kot pričakujete. Uspeh liposukcije je odvisen od vsakega posameznika, starosti, elastičnosti kože, teže in splošnega zdravja. Večje je tveganje za tiste, ki so imeli v preteklosti kakšne imunske težave, težave s srcem, epilepsijo ali trombozo globokih ven. Zaradi jemanja določenih zdravil se lahko poveča nevarnost krvavenja. Idealni kandidat za liposukcijo je nekdo, ki ima od 15 do 20 kg več od idealne teže, razporejenih po različnih predelih. Najprej bomo preverili vaš BMI (body mass index) indeks telesnega maščevja. To je osnova za kirurgovo odločitev glede tega ali ste primeren kandidat za liposukcijo.

Liposukcija oklesti ali preoblikuje telo, ni pa nujno, da zmanjša težo. Namen liposukcije je izgubiti centimetre in ne kilograme, ter spremeniti pacientove obline. Zelo je učinkovita pri odstranjevanju neželenih izboklin in nabreklin ter za izboljšanje silhuete telesa.

Liposukcija trajno odstrani del maščevnih celic, torej se pacient v te predele ne bo zredil. Prav zato je liposukcija tako priljubljena.

Tumescenta liposukcija
Pri nas izvajamo liposukcijo s tumescentno tehniko, kar pomeni, da pred posegom v maščevje injiciramo velike količine slanih raztopin, kar omogoča lažje izsesavanje in boljše rezultate.

Kakšen poseg je liposukcija?

Tumescentna liposukcija ima dve prednosti: prvič; potrebna je samo lokalna anestezija in drugič; je minimalno invazivna, ker zahteva le nekaj majhnih rezov. Zato je čas zdravljenja bistveno krajši kot pri konvencionalni liposukciji in traja le 24 – 48 ur. Vse operativne tehnike liposukcije imajo namen izboljšati obliko telesa z odstranitvijo naslag maščevja, ki nastanejo med kožo in mišičjem, vendar lahko tumescentna tehnika to opravi veliko natančneje in odstrani več plasti maščevja. Pri teh operativnih posegih je navadno pacient buden, kar omogoča zdravniku občutenje pacientovega mišičnega tonusa vzporedno s plastmi maščevja. To je velika prednost, ker omogoča kirurgu odstraniti več maščevja kot pri tradicionalnih liposukcijskih metodah.

Predeli telesa, ki so primerni za tumescentno liposukcijo:

 • vrat in spodnji del lic
 • spodnji del lic
 • roke
 • trebuh
 • ritnice
 • boki
 • notranja in zunanja stran stegen
 • kolena
 • noge
 • povečana moška prsa (ginekomastija)
KLIKNITE ZA VEČ INFORMACIJ

Zakaj facelift?

Večina pacientov se za ta poseg odloča med 40 in 60 letom, ker želi pomladiti svoj obraz. Ponavadi facelift ni potreben pred 40 letom, razen pri pacientih s prezgodnjim staranjem obraza ali po veliki izgubi teže. Cilj facelifta je, da pacientu povrne naravno mlajši videz. Operacija facelift bo bolj uspešna, če ima koža tonus, če ni izgubila elastičnosti in se z lahkoto premika ter razteza.

Kakšen je poseg facelift?

Obraz je sestavljen iz več plasti: kosti, mišic, veziva maščevja in kože. S staranjem mišice izgubljajo tonus, vezivo, ki drži vse skupaj pa postane ohlapno. Maščevje okoli spodnjega dela obraza se povesi in povzroči povešen videz z gubami in gubicami. Čas obnove celic je daljši, koža se vedno težje obnavlja in izgublja elastičnost. Facelift izboljša povešene predele, ki so izgubili tonus. Najboljše rezultate dosežemo pri zdravih pacientih, katerih koža je še prožna. Nekateri pacienti kombinirajo facelift operacijo z drugimi posegi kot so dvig vratu ali obrvi. Pacienti z realističnimi pričakovanji so pogosteje zadovoljni z rezultati. Če vas skrbi katerikoli od pojavov navedenih spodaj, ste kandidat za operacijo facelift:

 • povešanje sredine obraza
 • globoke gubice pod očmi
 • globoke gube od nosnic do kotičkov ustnic
 • povešenost zaradi pomanjkanja mišičnega tonusa v spodnjem delu obraza
 • napačno razporejeno maščevje
KLIKNITE ZA VEČ INFORMACIJ

Zakaj abdominoplastika?

Za ta poseg se običajno odločajo ženske z ohlapno kožo na predelu trebuha in z ohlapno trebušno steno. Pogosto so to ženske, ki so bile noseče. Njihov spodnji del trebuha je povešen, ohlapen in si po naravni poti ne morejo povrniti ploskega in čvrstega trebuha. Koža in mišičje sta se tako raztegnila, da brez operacije ni povratka. Drugi tip kandidatk za ta poseg so vse tiste, ki so izgubile veliko telesne teže in imajo v predelu trebuha odvečno, povešeno kožo. Tretji pa starejše pacientke, ki nimajo več elastične kože ali imajo povešeno kožo zaradi staranja. Zavedati se morate, da pušča abdominoplastika brazgotine za vse življenje, ponavadi preko cele širine roba bikinija. Abdominoplastika je poseg s katerim naredimo trebuh bolj napet in plosk ter odstranimo strije na spodnjem delu trebuha. Ob redni vadbi in vzdrževanju primerne telesne teže je rezultat posega trajen. Pri abdominoplastiki napnemo ohlapno kožo in maščevje trebušne stene in po potrebi odstranimo odvečno maščevno tkivo. Ne samo, da izboljšamo videz ampak tudi preprečimo nadaljnji proces popuščanja trebušne stene.

Obstajajo trije tipi abdominoplastike:

A. STANDARDNA ABDOMINOPLASTIKA

Kirurg zareže v trebuh nad bikinijem. Popek izrežemo iz kože. Raztegnjeno in pretrgano mišičje potegnemo skupaj in prišijemo na pravo mesto. Istočasno odstranimo odvečno maščevje. Kožo nato potegnemo navzdol, odvečni del pa odstranimo. Popek prestavimo na pravo mesto, rez zašijemo in spodnji del trebuha obvežemo. Po posegu ostane brazgotina okoli popka in dolga brazgotina vzdolž roba bikinija, ki je običajno pod robom spodnjega perila.

B. MINIMALNA ABDOMINOPLASTIKA

Odstranimo samo kožo in maščevje pod popkom. Po posegu ostane dolga polkrožna brazgotina vzdolž roba bikinija.

C. RAZŠIRJENA ABDOMINOPLASTIKA

Odstranim odvečno kožo in maščevje s trebuha in s hrbta. Ostane brazgotina okoli popka in vzdolž roba bikinija ter okoli hrbta.

KLIKNITE ZA VEČ INFORMACIJ

Zakaj labioplastika?

Za ta poseg se najpogosteje odločajo ženske, ki so nezadovoljne z videzom svojih sramnih ustnic ali jim odvečna koža celo povzroča težave.

Kakšen poseg je labioplastika?

Gre za preoblikovanje ali zmanjšanje zunanjega dela vagine. Povečane sramne ustnice (male ustnice) lahko visijo iz vagine, ker postanejo ohlapne in raztegnjene. Odvečna koža lahko povzroča higienske probleme ali pa celo ovira spolno odnose, menstrualne cikluse, hojo in sedenje. Pacientke, ki se sramujejo svojih sramnih ustnic izjemno trpijo in so zato nesamozavestne.

KLIKNITE ZA VEČ INFORMACIJ

Zakaj dvig čela in obrvi?

Za poseg dviga obrvi ali čela se običajno odločijo ženske, ki želijo pomladiti in osvežiti svoj obraz. Rezultat dviga obrvi bo dober, če ima koža tonus, če ni izgubila elastičnosti in se z lahkoto premika ter razteza. Obraz je namreč sestavljen iz plasti kosti, mišic, veziva, maščevja in kože. V procesu staranja mišice popustijo, izgubijo tonus in veziva postanejo ohlapna.

Kakšen poseg je dvig čela in obrvi?

Dvig obrvi pogosto naredimo pri pojavu staranja predvsem pri pacientih med 40 in 60 let starosti. Poseg lahko opravimo tudi pri mlajših osebah, ki pogosto grbančijo čelo zaradi stresa, mišičnih aktivnosti ali podedovanih lastnosti, kot so na primer nizke, težke obrvi ali globoke gube nad nosom. Dvig obrvi običajno naredimo skupaj z drugimi lepotnimi posegi, da dobimo bolj skladen videz celotnega obraza.

KLIKNITE ZA VEČ INFORMACIJ

Zakaj operacija ušes?

Za operacijo uhljev (otoplastika) se odločajo pacienti, ki želijo pritrditev uhljev, da ne štrlijo več tako izrazito ali pa si želijo pomanjšanje uhljev. Kadar uhlji pretirano štrlijo iz glave, je lahko ta napaka zelo moteča. Otoplastika je skupen izraz za mnoge različne operacije za pritrditev ali preoblikovanje uhljev.

Kakšen poseg je operacija ušes?

Poseg lahko opravimo pri osebah katerekoli starosti. Lahko gre za enega ali oba uhlja. Najprimernejšo metodo izbereta pacient in izbrani kirurg skupaj. Faktorji, ki vplivajo na izbiro metode, vključujejo celotno anatomijo uhljev, velikost ušesnega hrustanca, odvečne kože okoli uhlja in stopnja deformiranosti ostalega predela uhlja.

KLIKNITE ZA VEČ INFORMACIJ

Zakaj povečanje ustnic?

Za poseg se običajno odločajo ženske, ki imajo po naravi tenke ustnice kot tudi tiste, ki bi si rade povrnile mladosten in poln videz ustnic, kakršnega so imele nekoč. Kot ostali deli naše kože, tudi ustnice s staranjem izgubljajo kolagen in maščevje. Na prezgodnje staranje ustnic pa vplivajo tudi prekomerno sončenje in kajenje.

Kakšen poseg povečanja ustnic?

Povečava ustnic poudari polnost ustnic. Za povečavo ustnic obstaja več, bolj ali manj invazivnih, tehnik. Najpogostejši sta operacija in injiciranje različnih polnil. Rezultati injiciranja navadno ne trajajo dolgo in jih je potrebno redno ponavljati. Po operaciji so učinki trajni, ostanejo pa brazgotine, ki so včasih lahko moteče.

KLIKNITE ZA VEČ INFORMACIJ

Zakaj botox?

Če vas motijo utrujen videz in gubice na obrazu, se lahko za nekaj let pomladite tako rekoč v nekaj minutah. Z aplikacijami botoksa, hialuronske kisline, ki je naravna, telesu lastna snov, ali s kombinacijo obojega učinkovito zgladimo gubice okrog oči, na čelu, med obrvmi, na nosnem korenu in okoli ust ter koži na obrazu vrnemo elastičnost in napetost.

Kako se botox aplicira?

Aplikacije botoksa so hitre in neboleče. Na mesto želenega delovanja ju vbrizgamo v majhnih količinah. Z botoksom namreč sprostimo krč drobnih podkožnih obraznih mišic, ki povzročajo gube, polnila hialuronske kisline pa odebelijo podkožno tkivo, ki se s staranjem tanjša, in tako koži vrnejo elastičnost in napetost. Vbrizganje botoksa traja nekaj minut, pri hialuronski kislini pa je postopek malce daljši, traja od 15 do 20 minut, ker je treba polnilo vbrizgati globlje in na večje področje obraza.

KLIKNITE ZA VEČ INFORMACIJ